Comuna Valea Călugărească,Conacul Matac




 Valea Călugărească 

 Este situată în zona colinară centrală a județului Prahova,la doar 15 km de orașul Ploiești și se învecinează cu orașul Urlați.Comuna Valea Călugărească se întinde pe o suprafața de 5417 ha,având în componența sa 15 sate,o populație de peste 10700 de locuitori și este una din cele mai mari unități administrativ-teritoriale rurale ale județului Prahova ce conține mai multe sate. Valea Călugărească  este sursa celor mai variate game de vinuri de calitate superioară din România,ca Pinot Noir,Fetească Neagră,dar și soiuri albe ca,Pinot Gris și Sauvignon. Pentru promovarea tradiției creșterii viței-de-vie,prelucrarea strugurilor,vinificarea și valorificarea lor,Primăria și Consiliul Local organizează începând din anul 2002 SĂRBĂTOAREA VINULUI-cel mai mare târg al viticultorilor din podgoria DEALU MARE și din țară.Aceasta se desfășoară în fiecare an la sfârșitul lunii septembrie,când toată comuna îmbracă straie de sărbătoare. Aici pot fi văzute și Conacul Matac,care a fost folosit în anul 1984 pentru filmarea mai multor cadre din filmul "Secretul lui Bachus".În plus în Valea Călugărească poate fi vizitat și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație. 


Conacul Matac

 Conacul Matac, din Valea Călugărească, unde pe vremuri s-au filmat producții celebre și la care veneau oaspeți de seamă, a ajuns o ruină. 
 Președintele american Richard Nixon și liderul cubanez Fidel Castro au fost invitați la degustări de vinuri la Conacul Matac, dar vremea lui de glorie a trecut. Acum s-a ales praful de conacul încărcat de istorie, iar autoritățile ridica din umeri și spun că nu au bani să-l renoveze. 
 Frumusețea conacului i-a atras și pe realizatorii unui celebru film românesc. În 1984, la Valea Călugărească, pe terasa conacului Matac au fost filmate scene din ”Secretul lui Bachus”. Gheorghe Dinică, în rolul directorului de IAS, Gheorghe Cercel, este în film proprietarul conacului.


 Conacul Matac, inclus în lista obiectivelor aflate pe „Drumul Vinului”, ar fi putut deveni punct de atracție pentru turiști. Acum șase ani, printr-o colaborare între Consiliul Județean Prahova, primăria Valea Călugărească și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Valea Călugărească, au fost demarate lucrări de reabilitare ale conacului. 
  Chiar se dorea ca după reabilitarea clădirii, la conac să fie organizate degustări de vinuri pentru turiști. totul s-a terminat insă cu un scandal legat de licitația prin care a fost de ales constructorul. Așa că lucrările s-au încheiat înainte să inceapă. 
  Recent, la insistențele autoritătilor locale, care vedeau cum se degradează rapid conacul, Consiliul Județean a reparat acoperișul, ca să nu mai plouă în interior. Atât! Iar conacul a rămas închis. 


























Comentarii

Popular Posts

Croitorașul cel viteaz

Apa înmagazinează toată istoria planetei

Așa cum te îngrijești tu, ai grijă și de mașina ta.