Cu trenul în căutarea lui Dracula


  Străinii cred despre Transilvania că ar fi un tărâm al vampirilor și fantomelor, conduse de Dracula.În realitate, Transilvania este un ținut fascinant, încărcat de istorie și legende, o comoară turistică prea puțin apreciată.Așa că m-am decis să adun câteva povești transilvănene de care probabil,puțină lume a auzit. 


Legenda castelului Huniazilor


  • LEGENDA CORBULUI



"Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care ține în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legendă. Se spune că Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hategului, pe nume Elisabeta. 
   Pentru a o feri de necinste, regele îi da de soț pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată și un inel că și dar pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strălucirea inelului îl fură încercând să plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povestește această pățanie, iar regele, impresionat de această istorie, decide că simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc. 
   De altfel, și numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care înseamnă „Corb”, o pasăre care simboliza cu totul altceva în evul mediu, și anume înțelepciunea și longevitatea." 



  •  LEGENDA FÂNTÂNII 


 "Se povestește despre această fântână că a fost săpată de către trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara în ținea în castel. Ioan le promite celor trei că îi va eliberă dacă vor săpa o fântână cu apa bună. Prizonierii, animați de speranța eliberării, săpa în stâncă timp de 15 ani și la 28 de metri adâncime reușesc să găsească prețioasă apa.    Numai că între timp Ioan murise iar soția să, Elisabeta Szilagyi, a decis să nu respecte cuvântul dat de soțul sau și nu îi eliberează pe cei trei turci, hotărând să fie uciși. Prizonierii, ca ultima dorință, cer permisiunea să scrie pe cheile fântânii o inscripție: „Apa ai, inimă nu”, ca un reproș pentru promisiune făcută și nerespectată.    De fapt, inscripția descifrată de Mihail Guboglu glăsuiește astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserica”. Caracterele vechi arabe conținute de inscripție o datează la mijlocul secolului al XV-lea. Poziția actuală a inscripției este pe unul dintre contraforții capelei." 





  •  LEGENDA CONSTRUIRII CETĂȚII DIN HUNEDOARA 


Din istoria vicariatului greco-catolic al Hategului, dr. I. Radu, p. 9-10.


 "Spun că zâne trei deodat 
 Trei cetăți au ridicat 
 Una-n Hunead, cealaltă 
 La Grădiște-n deal înalt 
 Altă Orlea p-un deal mare, 
 Pe sub care Streiul trece 
 Cu suvaitura tare, 
 Cu păstrăvi și apă rece. 
 Când odată se-ntalnira, 
 De cetăți s-au întrebat, 
 Ceste două sus săriră 
 Și superb au cuvântat: 
 Nostrele cetăți pe mâne 
 Ori ajute ori n-ajute 
 Domnul, gata le vom pune, 
 Hinedoara spune iute: 
 Și eu pest-o săptămână 
 De-mi ajută Dumnezeu, 
 Și-mi va fi cu îndemână 
 Voi fini tot lucrul meu. 
 Iacă dar c-a ei cetate 
 Bună fu și azi se vede 
 Dar căzut-au celelalte 
 Stând zidiri cu iarbă verde. 
 Două zâne într-acea oră 
 Fier cumplit aridicară 
 Iute după Hinedoara 
 Învârtind îl aruncară 
 Care către munți fugise 
 De mânia celor două 
 Și la țara mai sosise. 
 Fierul muntele în două 
 L-au lovit și l-au tăiat, 
 D-ice muntele și nouă 
 Se numește Retezat." 

Misterioasa statuie din vârful Bisericii Negre 



 "Biserica Neagră din Brașov este una din cele mai frumoase exemple de arhitectură gotică din România. Lăcașul a fost afectat de un incendiu izbucnit în secolul al 17-lea, de unde și-a tras numele. În biserică, vizitatorii pot admiră una din cele mai mari orgi din lume, iar pe zidul exterior al clădirii pot vedea urmele gloanțelor trase în timpul Revoluției din 1989. Însă, cel mai mare mister care înconjoară Biserica Neagră este statuia un băiețel care pare să fie pe punctul de a cădea. Una dintre legende spune că băiatul a fost trimis de meșteri în vârful bisericii pentru a verifică dacă zidul acesteia este drept. Băiatul s-a dezechilibrat și a căzut. Întristați de eveniment, meșterii au ridicat o statuie în amintirea lui. O altă legendă spune ca băiatul este novicele unui meșter, care, gelos pe talentul înăscut al băiatului, l-ar fi aruncat din vârful bisericii. Ros de remușcări, meșterul și-a recunoscut vina, iar restul muncitorilor au ridicat această statuia în onoarea talentului băiatului." 

Povestea Podului Minciunilor


 "Sibiu este unul din cele mai frumoase orașe medievale din România, și o veritabilă capitală culturală. Una din atracțiile turistice majore ale Sibiului este Podul Minciunilor. Potrivit locuitorilor, podul scoate sunete ciudate, ba chiar se poate prăbuși dacă cineva spune o minciună atunci când îl traversează. Legenda spune că podul ar fi fost folosit pentru a-i aruncă în apa pe negustorii care își mințeau clienții. O altă poveste spune că fetele care mințeau despre puritatea lor erau aruncate de pe acest pod." 








Mireasa din castelul Abrud


"Castelul Abrud este o fortăreață medievală ridicată în secolul al 16-lea. Potrivit legendei, o armată inamică încerca în van să cucerească fortăreața, protejată de prințul Francisc Rakoczi al ÎI-lea. Pentru a-l înfrânge, aceștia au trimis un ofițer chipeș al cărui scop era să o seducă pe față prințului. Fata s-a îndrăgostit atât de tare de ofițer, încât i-a spus despre existența unui tunel secret. Tatăl feței a reușit să scape, dar nu înainte de a-și blestemă fata pentru naivitatea ei, și de a o închide. Cu toate acestea, din mărinimie, prințul i-a promis fetei că o va eliberă dacă un bărbat va îndrăzni să sărute cele trei forme pe care fata le-a luat în urmă blestemului-șarpe, broască și mireasă plângând." 
  

 Fantoma care bântuie castelul Teleki 


 "În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, câțiva ruși au ajuns la Castelul Teleki, din Ocna Mureș. Deși bătrânii satului i-au avertizat pe ruși că locul este bântuit, aceștia nu au ascultat și au intrat în beciul castelului plin cu butoaie cu vin, unde s-au îmbătat. Beți, rușii au început să tragă cu pistoalele în butoaiele cu vin. Mii se litri s-au revărsat în beciul castelului, iar rușii s-au înecat. Localnicii au pus evenimentul pe seamă fantomei care bântuie castelul." 
  

Lacul care îşi cere tributul uman




 "Locuitorii din Maramureș cred că lacurile din zonă cer uneori tribut uman. Una dintre legende vorbește despre o viitură care a inundat biserica și casele din satul Tisa. Locuitorii satului spun că, uneori, în noaptea de Înviere, pot auzi clopotele bisericii bătând de sub apa. O altă legendă amintește de un lac fără fund care îi înghite pe care care încearcă să îl traverseze. Potrivit poveștii, mai mulți nuntași au încercat să traverseze lacul în timpul iernii și au pierit în apele acestuia." 

Legenda Julietei din Transilvania


 "Legenda Julietei din Gârbova este considerată una din cele mai frumoase și reprezentative povești a satului săsesc. Legendă spune că a fost odată în Gârbova un om foarte bogat, care avea o fată extrem de frumoasă, pe care o iubea și o ocrotea ca pe ochii din cap. Când a venit vremea măritișului, tatăl a chemat cei mai de seamă flăcăi să o curteze, însă fată, era îndrăgostită de o slugă din sat, pe nume Misch. Tatăl își dorea să își mărite fata cu Hâns, fiul vecinului înstărit, așa că începu să facă aranjamentele pentru nuntă. Dându-și seamă că nu are nicio șansa să o ia pe fata boierului de nevastă, Misch plecă în lume pentru a-și face u rost. Dupla plecarea alesului inimii, fata a început să se topească pe picioare. În ziua nunții cu Hâns, tânăra s-a prăbușit fără suflare în fata altarului, iar buchetul de flori s-a transformat în cruce de piatră." 




   Revenind în zilele noastre există aventura Transilvania Train unde descoperi Transilvania.5 zile(22 august-26 august 2018), peste 20 de fortificații vizitate, 15 workshop-uri tradiționale, 600 km de călătorie, 200 participanți! 
   Transilvania Train este o experientă turistică ce are loc o singură data pe an, o aventură de legendă prin inima Tranilvaniei. 
   În călătoria de 5 zile se explorează tradițiile, valorile și cultura Transilvaniei, se vor degusta preparate din gastronomia traditională săsească și se vor lua parte la spectacole și concerte memorabile, organizate în locații speciale, cum ar fi bisericile fortificate sau centrul orașelor medievale. 
   Transilvania Train 2018 oferă un pachet turistic complet și complex ce implică participanții în experiențe tradiționale și culturale, fiecare dintre cele 5 zile având propria să temă: ziua 1 – meet & greet day; ziua 2 – povestea bisericilor fortificate din Transilvania; ziua 3 – povestea castelor și meșteșugurilor tradiționale; ziua 4 – bucătăria traditională transilvăneană; ziua 5 – evenimente culturale în Sibiu. 
   În această aventură, trenul ocupă un loc central, făcand legătura între locațiile vizitate și, în același timp servind ca un loc în care participanții și echipă organizatoare se pot cunoaște și pot legă noi prietenii, degustând vinuri locale selecte și delectându-se cu legendele și poveștile locurilor vizitate. 






Comentarii

Popular Posts

Croitorașul cel viteaz

Așa cum te îngrijești tu, ai grijă și de mașina ta.

Apa înmagazinează toată istoria planetei