Hai noroc,Nenea Iancu !



 Salutare,oameni frumoși!Nu am mai scris de ceva timp fiind prins de un program încărcat la muncă,treburi organizatorice pentru nuntă și de monotonia zilnică a vieții.
 A venit vremea să prind un weekend liber așa că am pus rucsacul în spinare și am luat Bucureștiul la pas.Dimineață m-am destins printr-o plimbare în parcul Herăstrău.Am avut companie plăcută așa că totul a fost perfect.Am plecat puțin îngândurat deoarece norii și vântul încercau să îmi compromită ziua.Mi-am scos toată încrederea și optimismul din "buzunar" ,am înaintat cu pași mărunți și totul a început să devină un real succes.Deși mototol și "puturos" soarele și-a făcut apariția.În mintea mea rula un singur gând... Unde pot bea o bere rece și bună?
 
  Așa că... hai noroc,Nenea Iancu! 


  Berăria Nenea Iancu s-a deschis în 2013 pe strada Covaci Nr 3 din Centrul Vechi Istoric-București. 
  Acest restaurant cu meniu specific românesc, se deosebește în mod evident nu numai prin nota interbelică distinctă unică și originală, dar și prin sortimentul variat al celor mai bune beri naționale și internaționale. 
  Berea Nenea Iancu este servită aici la sticlă sau la halbă (draught), bere blondă specială sau nefiltrată, o bere produsă în Germania, pentru asigurarea celei mai înalte calităti și satisfacția absolută a cunoscătorilor de bere. 
  Berea Nenea Iancu a fost lansată pe piață Romanească de Bavarom, cel mai mare importator independent de bere din România și este o bere produsă din patru ingrediente de bază: apă, hamei, malț din grâu și malț din orz, după un procedeu natural de fermentație ce durează 45 de zile. 
  Berea Nenea Iancu se comercializează în două sortimente: bere blondă de tip “Munchener Lager" cu o concentrație de alcool de 4.9 grade și bere nefiltrată de tip “Weiss” cu o concentrație de alcool de 5.1 grade. S-a decis de către patronatul Român că berea Nenea Iancu să fie produsă de cei mai buni profesioniști în domeniu, adică în Germania, respectiv în orașul Memmingen din landul Bavaria. Trebuie să ținem cont și să ne mândrim că rețeta berii Nenea Iancu este unică și este realizată de producătorul german exclusiv pentru marca de bere romanească. 
  În anul 2012 s-a sărbătorit "Anul Caragiale" împlinindu-se 160 de ani de la nașterea marelui dramaturg român. Totodată a fost adus un omagiu și lui Nenea Iancu, producându-se acum berea ce-i poartă numele după o rețetă tradițională, unică prin fermentație 100% naturală. 
  Berea Nenea Iancu respectă un regim de calitate constant, fiind fabricată sub auspiciile așa numitei “Deutsche Reinheitsgebot”, adică Legea Puritătii Germane a Berii de la 1516. 
  În acest imobil din Str Covaci Nr 3 care găzduieste astăzi Berăria Nenea Iancu, au fost inventați mititetii în România.Tocmai de aceea în Berăria Nenea Iancu se servesc cei mai buni mici din București și probabil din România. Și alte bunătăti culinare tradiționale Românești savuroase și proaspete vă asteaptă în acestă berărie, unde Ion Luca Caragiale se întâlnea cu personalități ale Bucureștiului de altă dată-denumit în acea vreme și "Micul Paris". 
  Localul este dotat cu tersă la stradă-așa cum ne place tuturor în Centrul Vechi, cu un bar generos, un salon la parter și unul mai intim la etaj, incinta intreagă fiind bine aerisită de sistemul de Aer Condiționat, nefiind astfel o problemă dacă unii clienți fumează în interior. 
  Atmosfera este primitoare, relaxantă, muzica este diversă în fiecare zi, iar în seara zilei de Joi se difuzează muzică din perioada interbelică, melodii celebre ale soliștilor Români renumiți din acea vreme cum ar fi: Cristian Vasile, Jean Moscopol, Titi Botez, Gion, Dorel Livianu, Zavaidoc, Mia Braia și Petre Alexandru până la Măria Tănase. 

Istoricul localului de azi BERĂRIA NENEA IANCU din Strada Covaci Nr 3, București 

  Imobilul ce găzduieste astăzi Berăria Nenea Iancu a fost dintodeauna o berărie, are o istorie veche, tumultoasă dar binecuvântarea de a fi fost locul unde s-au inventat deliciosii mititeti de România și unde personalități marcante din perioada interbelică se opreau pentru savurarea unori mici delicioși și degustarea unei beri reci de calitate. 
  Strada Covaci Numărul 3 mai poartă cu ea o istorie interesantă: aceea a descoperii celebrilor mici. Pe această stradă, la numărul 3 -locația actuală a berăriei Nenea Iancu- pană la mijlocului secolului trecut, a existat un restaurant renumit, frecventat de numeroși scriitori și alți intelectuali români. “La Iordache”, restaurantul lui Iordache Ionescu, cunoscut și sub numele de “La o idee”, datorită pamfletarului Nicolae T. Orasanu, este locul în care au fost inventați micii. Povestea spune că într-o zi foarte aglomerată cu mușterii, bucătarul a rămas fără mate pentru cârnații mari (denumiți atunci și patricieni). Bucătarul restaurantului – un spirit intreprinzător – nu a lăsat mușterii să-i plece și le-a oferit imediat un preparat inedit. La carnea pentru cârnații patricieni ramasă fără mate, a mai adăugat câteva condimente și a așezat-o direct pe frigare.     Astfel s-au născut micii, una dintre delicatesele culinare ale bucătăriei românești. 
  Succesul cârnaților fără mate – deveniți “mici” a fost enorm, mititeii fiind astfel introduși imediat în meniul zilnic iar restaurantului devenit în scurtă vreme una dintre destinațiile cele mai populare în rândul petrecăreților. Restaurantul și-a păstrat faima pană aproape de jumătatea secolului trecut. Era un restaurant bine aprovizionat cu produse alimentare dintre cele mai bune, avea o pivnită foarte mare ce depozita vinuri din cele mai renumite podgorii românești, iar muzică era asigurată cei mai renumiți lăutari ai vremii, printre care: Nicolae Buica, Cristache Ciolac și Lica Ștefănescu.   Restaurantul era și preferatul scriitorilor care veneau aici pentru mâncare și muzică bună: Ion Luca Caragiale, George Enescu sau George Ranetti sunt doar câteva dintre personalitătile timpului care au călcat de nenumărate ori pragul restaurantului lui Iordache. 

 Dacă vreți o bere cu adevărat bună și cu istoric frumos în spate,berăria Nenea Iancu este locul potrivit.Să ne auzim cu bine :) 


Comentarii

Popular Posts

Așa cum te îngrijești tu, ai grijă și de mașina ta.

Croitorașul cel viteaz

Apa înmagazinează toată istoria planetei