Tu cum îți pregătești organismul pentru toamnă?



"Într-un ţinut 🌄🌄🌄 îndepărtat trăia Bătrânul Anotimpurilor 👴👴👴, cu cele patru fiice ale sale – Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna. Fiecare era de o frumuseţe aparte, iar bătrânul le iubea pe fiecare la fel de mult, erau lumina ochilor săi. La vremea potrivită, marele Ceas ⏰⏰⏰ al Timpului, care guverna acea împărăţie 🕌🕌🕌, a arătat că era ora ca cea de-a treia fiică să-şi înceapă călătoria spre ţinuturile locuite de oameni 🚶🚶🚶. Urma să le aducă acestora multe şi bogate daruri 🎁🎁🎁, pe care le pregătise din timp – culori din cele mai blânde şi luminoase luate de la Pictorul magic 🖌🖌🖌, flori delicate 🌼🌼🌼 şi înmiresmate de la Florarul împărăţiei, ploi mănoase 🌧🌧🌧 şi bogate din Cămara cerului, roade gustoase de la Grădinarul Şef şi multe, multe altele.

Dar Toamna nu prea era mulţumită, şi-ar fi dorit şi altceva – ceva care să o facă şi mai frumoasă şi iubită de oameni.

– Dar eşti minunată, îi spuse tatăl, ce ţi-ai putea dori mai mult?

– Aş vrea, se gândi îndelung fata……ca Soarele 🌝🌝🌝 să strălucească doar pentru mine.

– Dar acest lucru nu e posibil, Soarele e prietenul vostru, deci şi al surorilor tale. Lumina sa nepreţuită vă însoţeşte pe fiecare în călătoria voastră. 💼💼💼

– Dar eu vreau ca Soarele să fie doar al meu, de fapt…….să fiu chiar eu Soarele.

– Ce gând mai e şi acesta? întrebă mirat Bătrânul Anotimpurilor. Ţi-am explicat, frumuseţea ta e dată de veşmintele deosebite pe care le porţi şi toate darurile cu care eşti împodobită.

– Dacă nu vrei să-mi faci pe plac şi să porunceşti Soarelui ce ţi-am spus, atunci anul acesta nu mai plec în călătorie 😣😣😣. Şi nu-mi pasă ce vor crede oamenii.

Văzând că fiica sa rămase îndărătnică în hotărârea sa şi nu mai putu să facă nimic pentru a o îndupleca, bătrânul se retrase pentru a cugeta 🤔🤔🤔. Fiica sa devenise mândră şi foarte aprigă în dorinţele ei. După un timp, o chemă la sine şi îi spuse:

– Dacă vei pleca la vremea potrivită, când te întorci te voi îmbrăca în cea mai frumoasă haină din câte au existat vreodată. E o haină cum nu există alta pe lume. Dar ai de făcut un singur lucru – să aduni în coşul tău toate razele de soare. Şi când le vei strânge pe toate vei străluci mai frumos ca niciodată, căci vei fi îmbrăcată în haina Soarelui.


Şi de atunci Toamna încearcă în fiecare an să adune cât mai multe raze de soare, pentru a primi de la tatăl său haina cea minunată. Dar, Soarele deseori se retrage în spatele norilor 🌤🌤🌤, se ascunde printre copaci 🏞🏞🏞, între ramurile şi frunzele lor, printre flori, aleargă mai iute ca vântul 🌫🌫🌫, nu se lasă prins defel.
Căci razele sale sunt doar pentru acei care nu sunt mândri iar frumuseţea pentru cei care nu au îndrăzneala de a se crede Soare."


Vitamina B12 constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut până în prezent. Deși este hidrosolubilã, B12 se acumulează totuși, într-o măsură oarecare, în ficat, rinichi, plămâni și splină. Cantitatea de vitamină rămasă nu este importantă și nu poate avea un efect toxic.


Deficitul de vitamina B12: cauze, riscuri și simptome

  • Vitamina B12, denumită și cobalmină sau „vitamină roșie”, este recunoscută pentru rolul important pe care îl are în prevenția apariției anemiei.
  • Cu toate acestea, spectrul de acțiune al B12 este mult mai larg, cobalmina fiind esentială pentru buna dezvoltare a copilului și prevenirea malformațiilor de tub neuronal la naștere.

Ce este vitamina B12?

  • Vitamina B12 face parte din familia vitaminelor B, alături B1, B2, B3, B6 și B9 și este necesară pentru buna funcționare a sistemului nervos și producția de celule roșii, scrie Medical News Today.
  • Cobalmina este supranumită și „vitamina roșie” datorită rolului esențial pe care îl are în transportul oxigenului în organism și în sinteza hemoglobinei, substanța prezentă în globule roșii din sânge (eritrocite).
  • Datorită proprietăților sale, vitamina B12 este necesară pentru funcționarea normală a sistemului nervos și a creierului.
  • Vitamina B12 este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. Ea nu poate fi stocată în organismul uman pentru utilizare ulterioară, așadar avem nevoie în fiecare zi de un aport de B12.

Rolul vitaminei B12 în organism

  • Vitamina B12 este necesară pentru sinteza hemoglobinei (substanță responsabilă de transportul oxigenului în sânge), metabolismul normal al lipidelor și proteinelor și dezvoltarea normală a tubului neural la făt (formațiunea din care se va dezvolta sistemul nervos al bebelușului).
  • Cobalmina mai este responsabilă de sinteza de energie în organism, joacă un rol activ în sinteza acizilor grasi și în arderea grăsimilor în corp, fiind importantă și pentru sănătatea creierului.

De ce i se spune cobalmină?

  • Din punct de vedere structural, vitamina B12 este considerată cea mai complexă și mai voluminoasă vitamină din organism. Aceasta conține cobalt în centrul structurii sale, motiv pentru care mai este cunoscută și drept cobalamina.
  • Formele active sub care o găsim în organism sunt: metilcobalamină și 5-deoxiadenozilcobalamină, iar formele sub care poate fi comercializată sunt: ciancobalamină (cel mai frecvent) sau metilcobalamină. Deși metilcobalamina este forma similara celei din organism, ciancobalmania poate fi transformată într-o formă ușor de asimilat.

În ce alimente găsim vitamina B12

  • Organismul uman nu este capabil să își sintetizeze propria vitamină B12, așadar aportul zilnic necesar trebuie asigurat din alimentație.
  • Sursele principale în care se găsește cobalamină sunt alimentele de origine animală precum carnea, ouale și lactatele fermentate.
  • Vitamina B12 se gaseste și în alimente de origine vegetale, însă ea nu este absorbită similar cu vitamina B12 provenită din surse animale. Printre sursele vegetale de vitamina B12 sunt soia fermentată, ciupercile Shitake, algele sau drojdia.
  • O importantă sursă de B12 o reprezintă alimentele fortifiate cu această vitamină sau suplimentele alimentare cu administrare orală.

Cum apar carențele de vitamina B12

  • Carențele de cobalmină apar atât printr-o alimentație deficitară, cât și din cauza unor tulburări care pot afecta modul în care este absorbită vitamina de către organism.
  • Pacienții care suferă de gastrită, ulcer sau sindrom de reflux gastro-esofagian și administrează medicamente pentru reducerea secreției de acid clorhidric din stomac (inhibitori de pompă de protoni) pot dezvolta carențe de B12.
  • În cazul acestei categorii, carența apare deoarece vitamina B12 este extrasă din alimente în stomac, sub acțiunea pepsinei, o enzimă ce acționează doar în prezența cantității optime de acid clorhidric. Așadar, pacienții pot consuma alimente cu aport de B12, însă există riscul ca vitamina să nu fie absorbită de organism.
  • Persoanele care au boli inflamatorii intestinale (boală Crohn, boală celiacă), precum și pacienții care au suferit diverse intervenții chirurgicale asupra tractului digestiv sunt la fel de expuși posibilelor stări carențiale de B12.
  • Alte cauze care pot declanșa carența de cobalmină sunt lupusul și afecțiunile autoimune, alcoolismul, afecțiunile bacteriene sau parazitare la nivel digestiv.

Vitamina B12 în anemie


  • Anemie pernicioasă este cauzată de un deficit al vitaminei B12 în organism. Carența se datorează lipsei factorului intrinsec, glicoproteina produsă de stomac, element esențial în absorbția B12.
  • Printre tratamentele specifice anemiei pernicioase se numără administrarea intramusculară de vitamina B12. Totuși, la administrarea de concentrații mari de cobalamină pe cale orală, are loc o absorbție pasivă, care poate corecta deficitul fără a fi necesară administrarea intramusculară.

Cine sunt cei mai expuși la carențe de B12


  • Categoriile de persoane cele mai predispuse la deficitul de vitamina de B12 sunt persoanele cu un regim vegetarian, vârstnicii, femeile însărcinate și bebelușii.
  • Persoanele cu un regim vegetarian care nu consumă alimente de proveniență animală pot dezvolta carențe de B12 dacă nu consumă alternative cu conținut de cobalmină. De asemenea, carențele de vitamina B12 prezente la mama se pot reflecta în sănătatea bebelușului.
  • Persoanele care fac cure prelungite cu medicamente antiacide pot dezvolta o carență de B12. Acestea au dificultați în activarea factorului intrinsec și absorbția vitaminei B12 din cauza cantității scăzute de acid clorhidric din stomac.
  • Și populațiile sărace, ale căror membri consumă rar proteine animale, reprezintă o clasă deosebit de expusă la deficitul de B12.

Importanța vitaminei B12 în sarcină

  • Copiii proaspat născuți beneficiază de doza necesară de vitamina B12 prin laptele matern. Dacă mama prezintă o carență, aceasta se va reflecta și în starea de sănătate a celui mic, dar cu repercursiuni mult mai serioase. Lipsa acestei vitamine este cea mai frecventă cauză care determină malformații la nivelul sistemului nervos (spina bifida, hidrancefalia, anencefalia) la nou-născuți.
  • Lipsa acestei vitamine este una dintre principalele cauze ale defectelor de tub neural, unele dintre cele mai comune tipuri de malformație la copii nou-născuți (1 din 1000).
  • Este important ca sănătatea mamei să fie atent monitorizată pe parcursul sarcinii și a alăptării dacă aceasta are o alimentație vegetariană, bazată exclusiv pe alimente de origine vegetală.
  • Corectarea unei eventuale carențe de B12 și profilaxia deficitului sunt esentiale pentru buna dezvoltare a copilului.

Care sunt efectele deficitului de B12?

  • Primele semne care pot indica o lipsă de vitamina B 12 sunt stările de amețeală, oboseală, bătăile accelerate ale inimii și paloarea.
  • Pe masură ce deficitul de B12 se accentuează, pot să apară tulburări digestive (greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, balonare), senzația de furnicături și arsuri la nivelul mâinilor și picioarelor, tulburări de vedere, probleme de memorie, depresie, tulburări comportamentale.

Ce afecțiuni determină deficitul de B12

  • Atunci când deficitul de cobalamină este resimțit o perioadă mai lungă de timp, se poate instala o formă tipică de anemie, numită anemie megaloblastică (tip de anemie din care face parte și cea pernicioasă).
  • Anemia megaloblastică se manifestă prin globule roșii mărite, care nu își mai pot îndeplini funcția de a transporta oxigenul în țesuturile organismului. Totodată, deficitul de B12 influențează într-un mod negativ funcția hematopoietică a măduvei osoase, adică producerea celulelor din sânge: globule roșii, globule albe și plachete sangvine.

Vitamina B12 în ciclul hemocisteinei

  • Vitamina B12 a început să trezească interes real în lumea științifică datorită implicării în ciclul hemocisteinei. Această substanță apare în mod natural în timpul metabolizării metioninei în S-adenozilmetionina, un compus cu rol deosebit în starea emoțională, sănătatea osteo--articulară și diviziunea celulară normală.
  • Nivelul crescut de homocisteină în sânge, ce poate avea consecințe severe asupra sistemului cardio-vascular, poate indica o carență de vitamina B12, care în stadii avansate poate duce până la deces.

Cum corectăm o carență de B12?

  • Pentru a contracara o eventuală carență de B12 este bine să avem o alimentație cât mai completă și complexă. Dacă alegem sau suntem nevoiți să renunțăm la consumul de carne, lactate sau ouă, putem opta pentru alimentele îmbogățite cu B12 sau la suplimente alimentare.
  • Persoanele diagnosticate cu anemie pernicioasă, sunt nevoite să administreze vitamina B12 intramuscular sau să administreze oral doze mari.
  • O atenție deosebită acestei vitamine trebuie să o acorde persoanele cu tulburări digestive și persoanele înaintate în vârstă. Este indicat să administreze un supliment de multivitamine care să conțina și vitamina B12.
  • Viitoarele mămici pot administra acid folic împreună cu B12 pentru a preveni posibilele defecte de tub neural, traduse prin malformații severe la bebeluși.

Doza necesară de B12 la adult


  • Absorbția de vitamina B12 este limitată la nivel digestiv, chiar și în cazul persoanelor sănătoase. Asimilarea cobalminei este condiționată de factorul instrinsec, o glicoproteină produsă de stomac.
  • Astfel, un adult sănătos, va absorbi cu aproximație 10 micrograme de vitamina B12 dintr-o doză de 500 de micrograme administrare, conform Office of Dietary Supplements.
  • Din acest motiv, este bine să administrăm concentrații mai mari, în special atunci când suferim de o afecțiune care poate avea drept consecință acest tip de carență.
  • O soluție optimă ar fi și formele masticabile sau care se țin sublingual, aceastea având biodisponibilități superioare formelor de tabletă și capsulă.

Vitamina B12 în exces

  • Vitamina B12 nu are o doză maximă admisă deoarece este o vitamină hidrosolubila (se dizolvă în apă). Organismul uman va absorbi cantitatea necesară de vitamină din alimentație și va elimina surplusul prin urină. Vitamina B12 nu este stocată pentru uz ulterior, așadar este necesar să ne asigurăm o doză zilnică.
B12 Vital este un supliment alimentar disponibil în principalele lanțuri de farmacii din România, producătorul acestuia este WÖRWAG Pharma, o companie germană cu renume foarte bun în piață.

Pentru informații suplimentare accesează: http://b12vital.ro






Comentarii

  1. Bine de știut. Mulțumesc pentru informații!

    RăspundețiȘtergere
  2. De fiecare dată când văd un articol despre sănătate îl citesc cu mare interes de la început până la sfârșit pentru a afla lucruri noi, benefice pentru organismul meu. Mulțumesc pentru informații.

    RăspundețiȘtergere
  3. O explicatie mai buna de atat nici nu se putea. Te felicit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant! E bine de stiut cum sta treaba cu vitamina B12. Multumim de informatii! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut foarte mult legenda toamnei. Iar despre vitamina B12 am aflat o multime de lucruri folositoare. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar nu stiam aceste lucruri despre vitamina B12 si rolul ei!

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-adevar B12 este absolut necesar, mai ales in vremurile in care suntem acum unde toata lumea e stresata, nervoasa si obosita. Frumos scris!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am început să iau Vitamina C 1000 mg. Ce-i drept, vitaminei B nu prea i-am acordat atenție și s-ar putea să duc lipsă (sunt vegetariană).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

Croitorașul cel viteaz

Apa înmagazinează toată istoria planetei