Sarea în bucate





 "A fost odată ca niciodată dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit..." 
  
 A fost un împărat care avea trei fete, pe care le iubea ca pe ochii din cap. Murindu-i soția, împăratul și-a dat toată silința să le crească, să le învețe și cel mai important să le apare de orice rău. Voind să vadă cât de mult îl iubesc, într-o zi împăratul le întreabă, pe rând: 
  
 "-Fata mea cum mă iubești tu pe mine?" a întrebat-o pe cea mare. Fata cea mare i-a răspuns că îl iubește că mierea, gândindu-se că nu mai poate exista nimic mai dulce pe această lume. Împăratul s-a bucurat la auzul vorbelor feței celei mari. Apoi, a urmat răspunsul și fetei mijlocii :"Ca zahărul,tată". La fel de mult s-a bucurat împăratul la auzul cuvintelor. Apoi, își întoarse fața și către fata cea mică și o întrebă: 
  
 "- Cum mă iubești tu, fata mea? 
  
-Ca sarea în bucate, tată! răspunse și ea cu fața senină, zâmbind cu dragoste firească și lăsându-și ochii în jos de rușine că vorbi cu ea." Auzind acele cuvinte, împăratul tare se supără și o goni de la curtea împărătească. Degeaba a încercat fata cea mică să își ceară scuze și să îi explice că împăratul nu a vrut să o ierte :"Să te duci de la mine, fată nerușinată ce ești, să nu-ți mai auz de nume!" 



  
Tristă și fără nici o mângâiere, fata cea mică a împăratului își luă "un rând de haine proaste și vechi" și plecă "unde mila Domnului o va duce." Merse cale lungă și ajunse la curtea altui împărat. Se opri în poarta castelului și îi ceru ajutor chelăresei (expl.dict.-cea care ține cheile pivniței și cămării), spunându-i ca este o fată săracă , fără părinți și, ar dori să îi găsească un loc unde să poată muncii. Chelăreasă o ajută și se bucură că este cuminte, deșteaptă și foarte harnică. Era pricepută "la fiertul dulcețurilor" și "la alte bunătăți de mâncare", drept pentru care , în grijă ei au fost lăsate toate proviziile curții împărătești pentru a fi împărțite cum se cuvine. Auzind împărăteasa de înțelepciunea și de hărnicia fetei o luă "pe lângă dânsa." O îndrăgea foarte mult și chiar ajunsese să o iubească ca pe propriul lor copil. Aceștia aveau un singur fiu la care țineau nespus de mult. 
  
 Într-o zi, împăratul plecă la război și își luă cu el fiul "că să se deprindă  cu ale războaielor" și să-l învețe cum să se lupte dar "îl aduseră acasă rănit." Împărăteasa plânse și se jeli zile și nopți iar când nu a mai putut "sta în picioare" a rugat-o pe fata "ei de casă" să aibă grijă de fiul ei. Fata avu grijă de fiul împăratului și-l făcu bine iar acesta se îndrăgosti de ea. 
  
El îi spuse împărătesei despre fata "din casă" și despre iubirea ce i-o poartă. Împăratul și împărăteasa, după lungi discuții , fură de acord să își însoare fiul cu fata "din casă a împărătesei." Au început să se facă "poftirile" de nuntă și fata îl rugă pe împărat să  poftească  pe "cutare, pe tatăl ei, adică." Nu spuse nimănui  este tatăl ei. 
  
În  ziua nunții  , toți invitații erau fericiți  bucuroși iar "veseliile ținură  ".  Serviți cu fel de fel de bucate alese, plăcinte  băuturi. Toți nuntașii se dădu la ele pentru că erau  mâncăruri  alese, doar tatăl miresei nu primea din ceea ce  se pusese pe  masă. Și se tot întrebă cum de  lumea  cu  care stătea la masă, spun că  n-au mai mâncat așa ceva "de nu  minte..." Atunci ,vru să guste din mâncarea  vecinilor și văzu că sunt foarte bune. În cele din urmă, supărat, tatăl miresei  spuse: "-Bine, ,  m-ai  chemat la   nunta fiu-lui tău că să îți bați  joc de mine ?" 

Împăratul mirat de spusele lui, îi răspunse  că îl cinstește și pe el, ca și pe ceilalți și că nu face nici o diferență. Tatăl miresei îi spuse că bucatele celorlalți sunt foarte bune , numai ale lui n-au nici un gust. 
  
Rău s-a mai supărat Împăratul socru la auzul acelor cuvinte și porunci să vina toți bucătarii și să îi spună ce au făcut. Mâncarea pe care o gătise fata împăratului și pe care i-o aduse slujnica credincioasă nu avea sare, doar miere și zahăr. 
  
Atunci se ridica mireasa și îi spuse împăratului socru că ea gătise mâncarea și că acel împărat era tatăl ei. Ea a povestit că erau trei surori și tatăl lor le-a întrebat cum îl iubesc. Surorile ei îi spuseră că-l iubesc ca mierea și zahărul , iar ea i-a spus ca-l iubește ca sarea în bucate.Atunci tatăl ei s-a supărat foarte tare și a gonit-o de-acasă. De aceea, ea a hotărât să îi gătească mâncarea fără sare, doar cu zahăr și miere că să îi arate că mâncarea nu are nici un gust. Împăratului îi păru rău că nu a știut să își prețuiască fata și-i ceru iertare. Fata i-a sărutat mână și i-a cerut,la rândul ei, iertare tatălui sau pentru fapta făcută și apoi, s-au pus pe o "veselie și o petrecere de se duse vestea în lume." 
  
 "Și încălecai p-o șea, și v-o spusei d-voastră așa." 

Transformă gătitul în pasiune în bucătăria ta de vis!


Oameni frumoși, imaginați-vă că vă mutați în casă nouă, o casă complet renovată, cu o bucătărie spatioasă, care necesită o redecorare completă. Cum ți-ai organiza bucătăria și ce ai alege pentru a avea o experientă gastronomică memorabilă de fiecare dată când gătesti? Lasă-ți imaginația să o ia razna!

 Nu m-am putut abține și m-am jucat înaintea voastră. Să vedem ce a ieșit !!!

Am atâtea idei... bucătărie în balcon, bucătărie open space în living, bucătărie în formă de L sau U, bucătărie îngustă și lungă, bucătărie de vară în aer liber, bucătărie rustică... hmnnn... greu de decis.

M-am apucat să tastez, am accesat un simulator și mi-am imaginat așa ceva: 


 Ghidul pentru amenajarea bucătăriei. Idei și sfaturi esențiale pentru o bucătărie de vis 

Bucătăria mai este numită și ”inima casei”, pentru că este una dintre cele mai speciale camere dintr-o locuință. Aici îți începi ziua, cu o cafea tare, și aici o închei, alături de familie și de o cină delicioasă. Este o încăpere în care îți petreci mult timp și care merită toată atenția ta. 
  
Ți-am pregătit un ghid complet pentru amenajarea bucătăriei la care ai visat dintotdeauna. Indiferent de spațiul de care dispui, de formă ei și de ideile pe care le ai, mai jos vei găsi toate informațiile de care ai nevoie. 

 Sfaturi pentru amenajarea bucătăriilor mici de apartament 

Apartamentele de bloc nu sunt foarte generoase când vine vorba despre spațiul dedicat acestei camere, așa că trebuie să alegi cu grijă obiectele de mobilier. Sfatul meu pentru amenajarea bucătăriei de apartament este să alegi un colțar dotat cu spații de depozitare, un mobilier de bucătărie cât mai compact și culori deschise, atât la mobilier, cât și la draperii, covoare și finisaje, pentru a da senzația unui spațiul mai mare.

În amenajarea unei bucătarii mici de bloc optează pentru un mobilier realizat la comandă și până în tavan pentru a utiliza la maximum fiecare centimetru pătrat de care dispui. Nu ezita să pui în aplicare idei nonconformiste-o masă extensibilă de perete sau amenajarea unui bar/masă la glaf, o insulă care să fie și blat de lucru și loc de luat masa.

Alege electrocasnice încorporabile pentru a mai economisi loc și pentru a crea senzația unui spațiu ordonat și aerisit.


   De ce trebuie să ținem cont atunci când amenajăm bucătăria în balcon? 


O mulțime dintre cei care locuiesc la apartament aleg să-și amenajeze bucătăria în balcon, pentru a obține mai mult spațiu în locuință. Trebuie, însă, să te asiguri că balconul este bine izolat și nu uita să montezi și o sursă de încălzire (de preferat un calorifer).

Vei avea nevoie de o echipă de profesioniști care să racordeze plita și cuptorul la gaz și care să prelungească instalația electrică până în balcon în așa fel încât să ai acolo prize și lumina. Și pentru chiuvetă vei avea nevoie de ajutor specializat, pentru modificarea traseului țevilor de apă și de canalizare. Nu uita că pentru a efectua aceste modificări va trebui să discuți cu administratorul blocului, ai putea avea nevoie de niște aprobări pentru a le efectuă.

 Bucătărie open space în living (stil American)-Avantaje și Dezavantaje 

Bucătăria în stil American este din ce în ce mai populară și mai întâlnită în locuințele românilor.

Principalul avantaj al amenajării interioare cu living și bucătărie legate este cel al spațiului – se economisește mult loc și dă senzația unei bucătarii încăpătoare. Un alt avantaj este faptul că îți oferă o libertate crescută în ceea ce privește amanajarea, poți să pui în aplicare o mulțime de idei, pentru că ai mai mult loc. Poți amplasa o insulă, tot de inspirație americană, și un loc de dining mare, cu spațiu pentru familia extinsă.

Dezavantajul amenajării unei bucătarii deschise ar fi cel legat de mirosurile de mâncare ce se vor împrăștia în toată casa în lipsa unei uși care să despartă cele două încăperi. Desigur, o hotă de bună calitate face această problemă ca și dispărută. În cazul în care locuiești la apartament, amenajarea open space necesită o aprobare din partea asociației de proprietari, deoarece implică deramarea unui perete.
  

Bucătării în formă de L sau U? – Avantaje și Dezavantaje 

Când stabilești stilul de amenajare pentru bucătăria ta ai la dispoziție mai multe forme gândite în funcție de fronturile mobilierului. Ai la dispoziție varianta cu front pe un singur rând, cu două fronturi paralele, dar și variantele în formă de L – un front aranjat pe doi pereți – și în formă literei U – un front aranjat pe trei pereți. Acestea din urmă în formă de L și U sunt alegeri foarte populare pentru bucătăriile mici, pentru că ajută la organizarea mai eficientă a spațiului.

În ambele cazuri avantajele sunt evidente: un blat spațios și care asigură continuitate zonei de lucru, multe spații de depozitare și delimitarea armonioasă față de zona de luat masa. Trebuie, însă, să luăm în calcul și faptul că pentru a amenaja astfel bucătăria e nevoie de mai mult spațiu pentru ca, în definitiv, implică amplasarea de mobilier pe minimum doi pereți. În cazul bucătăriei în formă de U există, de asemenea, și riscul ca încăperea să pară aglomerată și întunecată. 

Amenajarea bucătăriilor înguste și lungi (dreptunghiulare) 

Bucătăriile înguste reprezintă o provocare în ceea ce privește amenajarea. O variantă de luat în calcul este amenajarea în formă de L despre care vorbeam mai sus, completată cu o masă îngustă pe peretele opus sau, și mai bine, cu o masă extensibilă de perete. 

O altă idee este folosirea, în locul unei mese clasice, a unui bar îngust și înalt. Alege culori cât mai deschise, poate chiar alb pentru pereți, blat și masă. În amenajare unei bucătarii mici și înguste ține cont că mobilierul ar trebui să fie și el într-o nuanța deschisă – bejul, galbenul deschis, o nuanța deschisă de verde sunt alegeri excelente.

Dacă ai o bucătărie îngustă și lungă, poți opta pentru decuparea unui spațiu între peretele care da în living sau în hol și amenajarea unui loc de luat masa acolo. 

 Amenajarea unei bucătarii de vară în aer liber 


Dacă dispui de spațiul necesar, amenajarea unei bucătarii de vară în aer liber va face orice experiență culinară una de excepție. Este de preferat ca ea să fie acoperită, așa încât să te poți bucura de plăcerea unei mese în aer liber chiar și atunci când plouă.

Pentru a crea un astfel de spațiu în curtea ta va trebui să extinzi rețeaua electrică pentru a ilumina bucătăria, să extinzi țeava pentru gaz și rețeaua de apă și canalizare. Pentru podea, poți folosi fie clasica gresie, fie piatră naturală.

Nu uită că mobilierul trebuie ales în așa fel încât să reziste la umezeală, la praf și la temperaturi extreme. Pentru el poți folosi lemn masiv tratat cu lacuri speciale pentru exterior. Pentru masă și scaune poți folosi mobilier din ratan, foarte rezistent în orice condiții meteorologice.

Avantajele unei bucătarii de vară sunt incontestabile și am amintit aici lipsa mirosurilor neplăcute de mâncare din casă, plăcerea nemărginită de a pregăti mesele și a mânca în aer liber, dar și faptul că dacă amenajezi o bucătărie de vară prețul proprietătii va crește. 

 Sfaturi pentru amenajarea unei bucătarii în stil rustic 

Bucătăriile amenajate în stil rustic păstrează acel aer magic al meselor pregătite de bunica și implică folosirea cât mai multor materiale naturale. Mobilier din lemn masiv, o masă mare, din lemn cu finisaj antichizat, plăci ceramice pe podea și până la jumătatea peretelui cu mobilierul. Ia în calcul și folosirea unor grinzi aparențe, adaugă un plus de autenticitate încăperii.

Nu uită că în amenajarea unei bucătarii rustice poți folosi din plin obiecte decorative tradiționale – coșuri de răchită, vase ceramice cu motive tradiționale, ștergare, covoare țesute. Dacă locuința ta îți permite, ia în calcul construirea unui cuptor tradițional, pe lemne. 

Cum alegem culoarea mobilierului de bucătărie?

Cele mai potrivite alegeri pentru culoarea mobilierului sunt nuanțele calde. Pentru bucătăriile mici, așa cum îți spuneam mai sus, culorile deschise sunt mereu varianta câștigatoare. În cazul în care spațiul nu este o problemă, poți alege și culori mai închise, dar în echilibru vizual cu finisajele. 
  
SFAT PRACTIC: În cazul în care alegi pentru mobilier o culoare puternică, accent-roșu, galben, albastru, verde, negru – mergi pe finisaje cât mai simple, deschise la culoare și din aceeași paletă cromatică sau, și mai bine, chiar albe. Nu aglomera încăperea folosind mai multe culori, 2-3 sunt suficiențe. 
  
Privind lucrurile din perspectiva practică, ar trebui evitate materialele lucioase, deoarece sunt mai greu de întreținut. Desigur, există și substanțe speciale pentru a ține departe de ele petele, însă cele mate sunt întotdeauna mai ușor de îngrijit. 

La ce înălţime se montează corpurile suspendate?

Nu există neapărat o regulă în această privință, depinde foarte mult și de stilul mobilei alese. De obicei, însă, corpurile suspendate se așază la o distanță de circa 60 de centimetri fața de blat. Ea poate fi și mai mică și mai mare, însă ține minte că hota nu ar trebui să fie la mai mult de 70 de cm distanță față de plită, pentru a putea atrage aburii, așa că ia și aceste aspect în calcul.

Cum alegem blatul de bucătărie perfect?


Criteriul principal după care se alege blatul de bucătărie este materialul. Ai la dispoziție:

Granitul-tot mai popular, elegant și în nuanțe numeroase

Marmură-dă un aspect deosebit, imperial, dar este și o variantă mai costisitoare și mai greu de îngrijit

Beton-cu finisaj mat, grunjos sau cu o textură asemănătoare marmurei, pe blatul din beton se pot amplasa plăci din faianță, ușor de îngrijit și în modele multiple

Lemn masiv-perfecte pentru bucătăriile rustice, însă trebuie lacuite des și tratate pentru a rezista umezelii

Blat laminat-este cea mai populară și accesibila variantă, o găsești în toate magazinele de mobilă în modele multiple, este ușor de întreținut și rezistent la pete 

Cum alegem gresia și faianța din bucătărie? 

O regulă nescrisă a designului de interior spune că blatul și gresia din bucătărie ar trebui să aibă aceeași culoare. Poți, însă, să dai frâu liber imaginației și să alegi orice nuanța îți dorești, atâta vreme cât ții minte recomandarea mea de mai sus de a nu încărca prea mult încăperea.

 Din punct de vedere cromatic, aceste trei lucruri – mobilierul, gresia și faianța ar trebui să se completeze armonios. Un truc util ar fi alegerea unui model de faianță mozaic pentru a aduga puțin dinamism încăperii, fiind și foarte potrivit pentru bucătarii mobilate în stil rustic.

 Alege o gresie pentru trafic intens, ușor de curățat și de bună calitate, pentru că este o încăpere unde se pot produce diverse accidente și sigur nu îți dorești că gresia ta să se spargă prima dată când scapi jos un ibric.

Greșeli de evitat atunci când amenajam bucătăria

Iată cele mai frecvențe greșeli care se fac în amenajarea bucătăriei:

Ignorarea spațiilor de depozitare

Alegerea principiului estetic în detrimentul celui practic, sfârșind prin a opta pentru materiale greu de îngrijit și care au de suferit din cauza umezelii și a petelor frecvente care se produc în bucătărie

Supraîncărcarea spațiului cu obiecte de mobilier, nuanțe, patternuri și texturi multiple

Ghidarea doar după tendințe, ele sunt trecătoare și în câțiva ani bucătăria ta va părea de suetă și nici nu îți va reflecta personalitatea

Acum că știi regulile, nu îți mai trebuie decât un strop de inspirație! 


Somproduct  oferă o gamă largă de produse. Poți accesoriza bucătăria ta cu : tacâmuri, mese și scaune de bucătărie, fețe de masă, prosoape de bucătărie, cărți de rețete... ect. 

Clătiți-va ochii accesând următoarele linkuri:  
  1. https://www.somproduct.ro/bucatarie/vase-pentru-gatit/tigai ; 
  2. https://www.somproduct.ro/bucatarie/vase-pentru-gatit/oale ; 
  3. https://www.somproduct.ro/bucatarie/cutite-si-accesorii/cutite ;


Acest articol a fost realizat pentru proba trei din competiția SuperBlog 2018. Pozele folosite în articol au fost preluate de pe: pixabay.com; somproduct.ro . 
  







Comentarii

  1. Foarte bune sfaturile! Articolul tau trebuia sa il citesc acum 2 ani cand mi-am amenajat bucataria, dar imi va prinde bine pentru viitoarele reamenajari❤️

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce tare! La fix pentru mine, ca sunt in plin procea de redecorare a casei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place mult cum incepi fiecare articol cu cate un basm, legenda sau poveste. Bravo! In ceea ce priveste bucataria, mi-ar placea mult varianta open space, stil american, dar si bucataria in aer liber sau semi-deschisa cu terasa atasata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că îți place! Încerc să mă dezvolt cât mai mult. Timp să am ! 🤗

      Ștergere
  4. Mie mi-ar place bucataria in stil american si visez la o bucatarie exterioara ;))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-ai amintit de copilarie cu basmul cu care ai inceput articolul! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe mine ma atrage cea intr-o parte a livingului, mi se pare mult mai practica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atât timp cât îți satisface cerințele, e tot ce contează.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

Croitorașul cel viteaz

Apa înmagazinează toată istoria planetei

Așa cum te îngrijești tu, ai grijă și de mașina ta.